Teplota vody

Volná diskuse k projektu AMiTsys Junior

Teplota vody

Příspěvekod Eruveo » čtv 11. bře 2010 8:40:49

Dobrý den,

Potřeboval bych poradit s programem, který programuji v prostředí DetStudio na kontrolu teploty vody. Můj problém spočívá v následujícím: V procesu mám nastavený PID regulátor a v dalším procesu (RS) řeším daný problém. Chtěl bych se zeptat, jak mám upravit toto zapojeni.Tento program má fungovat takto : pokud je teplota nižší než 21°c a vetší než 19°c, má svítit zelená Led na výstupu. Pokud je však teplota vyšší než 21°C, nebo nižší než 19°C, má svítít Led červená. Pokud se teplota pohybuje od 19°C do 21°C, vše funguje správně a svítí pouze Led zelená, ale problém nastává tehdy, když je teplota nižší nebo vyšší než požadovaná, svítí LED červená i zelená. Prosím o radu, jak tento problém vyřešit. Obrázek Mnohokrát Dekuji Holý Jakub a Michal Bureš
Eruveo

Re: Teplota vody

Příspěvekod Eruveo » čtv 11. bře 2010 8:42:09

Omlouvám se za špatný upload obrázku a zde ho přikládám znovu....

http://img.janforman.com/teplotavodygpgj.jpg
Eruveo

Příspěvekod Kozdera » čtv 11. bře 2010 9:47:23

Myslím si, že celou věc řešíte zbytečně složitě.
Pro spínaní LED bych použil pouze bity Uklad_hodT.5 a Uklad_hodT.6, které v obrázku používáte pro vyhodnocení chybových stavů.
Pokud je jeden z nich v jedničce spínal bych výstup teplotaErr
A v případě, že není sepnut ani jeden spínal bych teplotaOK
Jan Kozdera
NEUMAN EL, spol. s r.o.
Kozdera

Příspěvekod kupcik » pon 15. bře 2010 9:21:46

Taky se mi to zdá nějak moc složité. Mějte jen první dva porovnávací členy pro < 21a >19 a pokud je splněno obojí (sériově zapojit LD) tak svítit zelená a pak paralelně na sebe negované LDN z obou výstupů LT a GT a tedy když je jedna podmínka neplatná, tak rozsvítit červenou. Odstraňte ty spodní dva GT a LT. (nebo přesně naopak jak píše Kozdera)
Navíc nezapomeňte, že RS procesy se vyhodnocují odzhora dolů. Takže se vám taky klidně mohlo stát, že se vám prvně vyhodnotila ta paralelní podmínka nalevo (teplotaERR) a až potom spodní dva GT a LT. Na to si dejte pozor, podmínky dávejte výš a vyhodnocení níž. Ne takhle vedle sebe.
kupcik

Příspěvekod Eruveo » ned 21. bře 2010 17:52:48

dekuji za pomoc nakonec jsem to vyresil pomoci bitoveho soucinu...
Eruveo

Zpět na AMiTsys Junior