Pinball

Volná diskuse k projektu AMiTsys Junior

Pinball

Příspěvekod MartinVolavka » úte 02. úno 2010 20:03:34

Mám problém s nastavením komunikace AMiRiS99 s terminálem APT100(G)...potřeboval bych nějakou dokumentaci nebo radu jak nastavit switch na určitou požadovanou rychlost.
Docela zapeklitý problém.Dokumentaci jsem hledal, ale nee s úspěchem.
Předem děkuji za odpověď a kdyžtak i o nějakou účinnou radu:-D MWK
MartinVolavka
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 18. lis 2009 11:13:36

Re: Pinball

Příspěvekod riha » stř 03. úno 2010 8:44:38

Dobrý den,
manuál k APT100(G) je volně ke stažení na http://www.amit.cz v sekci "Produkty/Ukončená výroba/Terminály a zobrazovače". Zde je manuál k terminálu APT110, což je další generace terminálů řady APT100. Pro konfiguraci APT100 lze tedy využít nastavení popsané v tomto manuálu.
Problematiku jsme spolu řešili prostřednictvím technické podpory. Rád bych se tedy nejprve znovu zeptal, máte v AMiRiS99 modul AMRS485 (na přepínačích jste měl zvolenu komunikaci prostřednictvím RS485)?
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00

Re: Pinball

Příspěvekod MartinVolavka » stř 03. úno 2010 10:38:03

Dokumentaci k AMiRiS989 a k APT110 jsem si našel, nastavil jsem si nižší rychlost přenosu, ale terminál stále nezobrazuje požadovaná data..Terminál je připojen pomocí RS485. Po odšroubování hlavního krytu jsem modul na určeném místě popsaném dokomentací(AMiRiS99) nenašel. Bez něj to asi nepujdě že??Předem děkuji za info.MWK
MartinVolavka
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 18. lis 2009 11:13:36

Re: Pinball

Příspěvekod riha » stř 03. úno 2010 10:46:54

Dobrý den,
ano, bez modulu AM-RS485 Vám komunikace s řídicím systémem AMiRiS99, prostřednictvím linky RS485, fungovat nebude. Na obou zařízeních bude nutné využít komunikační linku RS232.
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00

Re: Pinball

Příspěvekod MartinVolavka » stř 03. úno 2010 10:54:54

Aha tak to je ten problém. Vzhledem k tomu že máme AMiRiS99 a terminál APT100 pujčený od firmy Amit, čekal jsem, že bude možné obě zařízení propojit pomocí RS485, ale asi to možné nebude(modul schází). Podle Vás budu muset použít RS232 tzn. stejný port, kterým nahrávám do AMiRiS99 program z DetStudia.??MWK
MartinVolavka
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 18. lis 2009 11:13:36

Re: Pinball

Příspěvekod riha » stř 03. úno 2010 11:21:18

Z firmy AMiT si pan Votrubec objednal pouze AMiRiS99 s terminálem APT100. Modul AM-RS485 nevyžadoval. Pokud chcete s terminálem z řídicího systému komunikovat, musíte využít sériové rozhraní RS232. Jedná se skutečně o port, kterým nahráváte aplikaci. Upozornil bych tedy, že poté, co aplikaci, která komunikuje s terminálem prostřednictvím linky RS232, zavedete do řídicího systému, se již s řídicím systémem za běhu aplikace z DetStudia nespojíte. Pro zavedení nového SW pak budete muset aplikaci v řídicím systému vypnout pomocí SW přepínače č. 9 (poloha ON = aplikace zapnutá, poloha OFF = aplikace vypnutá). Změna polohy SW přepínačů se projeví vždy až po restartu řídicího systému. Další možností (bez nutnosti vypnutí aplikace SW přepínačem č. 9) je naprogramovat aktivaci komunikace s terminálem pomocí SW přepínače č. 10 (uživatelsky konfigurovatelný přepínač). V Idle procesu umístíte modul pro obsluhu komunikace s terminálem (Lcw3Idle) do podmínky COND, která bude splněna/nesplněna v závislosti na poloze SW přepínače č.10. Výsledný kód pak bude vypadat následovně:

Kód: Vybrat vše
Cond NONE.0, 0, 9
   Lcw3Idle NONE
EndCond


Tím je naprogramována funkčnost, kdy při zapnutém SW přepínači č. 10 budete komunikovat s terminálem (budou se zobrazovat požadovaná data na terminálu). Při vypnutém SW přepínači č. 10 budete moci komunikovat s řídicím systémem (za běhu aplikace) z DetStudia. Budete tedy moci odladit běh Vaší aplikace v řídicím systému přímo z návrhového prostředí DetStudio.
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00

Re: Pinball

Příspěvekod MartinVolavka » stř 24. úno 2010 11:27:46

Mám problém!!! Zapojil připojil jsem terninál APT100(G) přez rozhraní RS232 a stále nekomunikuje. Potřeboval bych poradit s nastavení, switchů na terminále tak i na PLC...Nynější nastavení => terminál = SW1 '00001110', SW2 '00001001', SW3 '01011011' = pořadí 12345678, rychlost 19200, sériová linka S0.
PLC SW '1101001010', HW '1100' = stejné pořadí, stanice č. 11, rychlost 38400.
Žádám o radu..Děkuji moc..MWK
MartinVolavka
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 18. lis 2009 11:13:36

Re: Pinball

Příspěvekod MartinVolavka » čtv 25. úno 2010 19:05:11

MartinVolavka píše:Mám problém!!! Zapojil připojil jsem terninál APT100(G) přez rozhraní RS232 a stále nekomunikuje. Potřeboval bych poradit s nastavení, switchů na terminále tak i na PLC...Nynější nastavení => terminál = SW1 '00001110', SW2 '00001001', SW3 '01011011' = pořadí 12345678, rychlost 19200, sériová linka S0.
PLC SW '1101001010', HW '1100' = stejné pořadí, stanice č. 11, rychlost 38400.
Žádám o radu..Děkuji moc..MWK
MartinVolavka
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 18. lis 2009 11:13:36

Re: Pinball

Příspěvekod MartinVolavka » čtv 25. úno 2010 19:07:27

Žádám o nalééhavou pomoc, blíží se termín dokončení práce a stále nám zbývá dořešit tento problém....Prosím pomůžete mi ho vyřešit je to otázka života a smrti. Děkuji moc!!!MWK
MartinVolavka
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 18. lis 2009 11:13:36

Re: Pinball

Příspěvekod riha » čtv 25. úno 2010 20:33:17

MartinVolavka píše:Mám problém!!! Zapojil připojil jsem terninál APT100(G) přez rozhraní RS232 a stále nekomunikuje. Potřeboval bych poradit s nastavení, switchů na terminále tak i na PLC...Nynější nastavení => terminál = SW1 '00001110', SW2 '00001001', SW3 '01011011' = pořadí 12345678, rychlost 19200, sériová linka S0.
PLC SW '1101001010', HW '1100' = stejné pořadí, stanice č. 11, rychlost 38400.
Žádám o radu..Děkuji moc..MWK


Z vašeho příspěvku není zřejmé, jak máte zapojenu linku RS232. Proto pro jednoduchost postupujte následovně:
1. SW1 přepněte do poloh: 00000110
2. Nepoužívejte signály RTS a CTS. Nechte zapojeny pouze signály Rx, Tx a GND.
3. restartujte terminál i ŘS a otestujte zda se komunikace rozběhne.
4. Pokud se nerozběhne, prohoďte zapojení Rx a Tx na terminálu. Opět restartujte terminál i řídicí systém a otestujte zda se komunikace rozběhne.

Upozornění:
Pokud jste použil kód
Kód: Vybrat vše
Cond NONE.0, 0, 9
   Lcw3Idle NONE
EndCond

tak musíte mít přepnutý SW přepínač č. 10 na řídicím systému do polohy ON. Přepnutí přepínačů se vždy projeví až po restartu řídicího systému. Pokud jste tedy přepínač neměl v poloze ON, je nutné jej přepnout do této polohy a restartovat řídicí systém. Po správném přepnutí SW přepínače č. 10 zopakujte body 3. a 4. výše uvedeného postupu.
Nezapomeňte také správně nastavit komunikaci v DetStudiu pomocí menu "Projekt/Nastavení/Terminál". Zde musíte mít nastaveno:
Sériová linka S0
Rychlost: 19200
Typ připojení: RS232
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00

Další

Zpět na AMiTsys Junior

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron