Komunikace po RS-485

Komunikace po RS-485

Příspěvekod goldfinch » pon 30. lis 2009 9:00:02

Zajímalo by mne, jestli mohu mít na jedné lince RS-485 současně terminál APT1000 a zároveň nějaký vzdálený modul komunikující po Arionu, např. DM-PDO6NI6?
goldfinch
 
Příspěvky: 30
Registrován: pát 23. říj 2009 23:37:00
Bydliště: Ostrava - Proskovice

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod riha » pon 30. lis 2009 9:43:00

Dobrý den,
na jedné komunikační lince lze vždy využívat pouze jeden komunikační protokol. Jelikož terminál APT1000 nepoužívá pro komunikaci s řídicím systémem protokol ARION, není možné na lince RS485 komunikovat s APT1000 a zároveň s DM-PDO6Ni6. Pro řešení Vašeho problému bych navrhoval využití NOA70 (bližší popis lze nalézt zde). Obrazovky pro tento ovladač bude v brzké době možné programovat přímo v DetStudiu. Budete jej tedy moci využít jako jednoduchý terminál komunikující s řídicím systémem prostřednictvím protokolu ARION.
Obdobná otázka (komunikace s terminálem a s řídicím systémem pomocí jedné sériové linky) je také řešena na http://www.amit.cz v sekci Podpora/často kladené otázky/Průmyslová komunikace. Jedná se o otázku:"Lze k řídicímu systému v síti DB-Net (RS485) připojit vzdálený terminál (APT1000/APT200) po téže lince RS485?" Kde je zmíněno také řešení pro řídicí systém ADiS.
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod Kozdera » stř 06. led 2010 7:50:48

K výše zmíněnému tématu bych se rád zeptal jestli do budoucna neplánujete sjednocení komunikačních protokolů, aby bylo možné provést zapojení dle původního dotazu?
Jan Kozdera
NEUMAN EL, spol. s r.o.
Kozdera
 
Příspěvky: 96
Registrován: stř 07. kvě 2008 14:29:48

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod riha » stř 06. led 2010 10:35:12

V současné době toto v plánu není. Jedná se o naprosto odlišné protokoly. Požadavek na použití terminálu a modulů sítě ARION na jedné lince RS485 lze řešit použitím NOA70 ve funkci terminálu. Požadavek na připojení terminálu k lince RS485 kde běží komunikace protokolem DB-Net, lze pak řešit použitím některého z řídicích terminálů (ART267, ART4000, MEST110S) nebo použitím grafického terminálu APT3100S.
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod Kozlik » ned 09. led 2011 19:03:08

a nebo místo DM modulů ARION použít DM moduly na MODBUS a LCD jiného výrobce který umí MODBUS :-)
Kozlik
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř 16. dub 2008 10:49:54

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod Kozdera » úte 18. led 2011 21:53:55

Kozlik píše:a nebo místo DM modulů ARION použít DM moduly na MODBUS a LCD jiného výrobce který umí MODBUS :-)


Problém tohoto řešení je, že se musí programovat kromě obrazovek i obsluha slave na Amitu, popřípadě si sám řešit zobrazování provozního deníku a archivů.
Jan Kozdera
NEUMAN EL, spol. s r.o.
Kozdera
 
Příspěvky: 96
Registrován: stř 07. kvě 2008 14:29:48

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod goldfinch » čtv 19. úno 2015 14:46:08

O komunikacích po RS-485 existuje hodně dokumentace. V souvislosti s propojením teplotních čidel AMR-OP3x po síti ARION na lince RS-485 jsem ale narazil na nikde nedokumentovaný problém a sice jaké je správné nastavení komunikační linky? Ve všech modulech se nastavuje jen komunikační rychlost a u AMR modulů ještě parita. Co má být ale správně nastaveno, aby byl ARION plně fukční na 485? Jaké parametry?
Komunikační rychlost: 300, 600, 1200, 2400, 4800, 9600, 19200, 38400, 57500, 115200, ...atd. baud
Počet bitů: ? (asi 8)
Počet stop bitů: ? (nikde se neuvádí, že by 1)
Parita: ??? (určitě to není zanedbatelný údaj)
Můžete to jednou pro vždy uvést? A proč se tyto základní komunikační parametry sériové komunikace nikde nekonfigurují?
goldfinch
 
Příspěvky: 30
Registrován: pát 23. říj 2009 23:37:00
Bydliště: Ostrava - Proskovice

Re: Komunikace po RS-485

Příspěvekod riha » pát 20. úno 2015 10:46:29

Dobrý den,
Komunikační rychlost
Pokud je nějakým způsobem omezena (moduly typu DM-xxx), je toto uvedeno v katalogovém listu konkrétního HW. Pokud tedy budeme řešit zmíněné moduly typu DM-xxx, jsou použitelné rychlosti 9600 bps, 19200 bps, 38400 bps a 57600 bps (viz konkrétní katalogové listy). Konfigurace probíhá pomocí DIP na HW.
Pokud jde o řídicí systém, lze využít jakoukoliv z komunikačních rychlostí, kterou na vybraném sériovém rozhraní podporuje (viz sekce „Nastavení komunikace/Sériové rozhraní/Parametry sériových rozhraní“ nápovědy PseDet v DetStudiu). Konfigurace probíhá v modulu ARION nebo v panelu vlastností, při vybrané položce „Arion0“ v okně projektu DetStudia.

Tvar znaku
Informace o tvaru znaku naleznete v popisu protokolu ARION, který je volně ke stažení zde.
Z tohoto dokumentu se dozvíte, že tvar znaku pro ARION je 8E1.
Musím, však upozornit, že pokud neimplementujete protokol ARION do zařízení třetích stran, jsou pro vás údaje o tvaru znaku nepotřebné. Tvar znaku v síti ARION je dán na pevno a musí být dodržen – žádnému HW z produkce firmy AMiT ani žádnému nám známému produktu třetích stran nelze tvar znaku pro ARION nastavit (proto se nikde nekonfiguruje). Z toho důvodu není informace o tvaru znaku nikde uvedena, což je v dnešní době, kdy jste zahlcen kvanty nepotřebných dat spíše výhodou. Nikdo vás nezatěžuje tím, co vlastně vůbec nepotřebujete (pokud, jak jsem uvedl výše, neimplementujete protokol ARION do HW třetích stran).
Zbyněk Říha
Technická podpora (support@amit.cz)
AMiT spol. s r.o.
Uživatelský avatar
riha
 
Příspěvky: 375
Registrován: čtv 10. dub 2008 12:46:00


Zpět na Průmyslová komunikace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron